Eetstoornissen bij kinderen

EetstoornissenNet als volwassenen kunnen eetstoornissen zich ook bij kinderen voordoen. Elk kind heeft wel een periode in het leven dat er problemen zijn met eten, zoals het niet lusten van een bepaalde groente, maar dat is uiteraard geen eetstoornis. Eetstoornissen bij kinderen hebben vaak betrekking op hun zelfbeeld, dat wordt geprojecteerd op de wijze waarop er met voeding, het gewicht en het lichaam wordt omgegaan.

Als eten een obsessie wordt

Eten kan bij kinderen ongemerkt een obsessie worden, waar de ouders vaak pas later achterkomen als de kinderen al in een stadium zijn geraakt, waarbij er echt sprake is van een eetstoornis. Eetstoornissen bij kinderen kunnen zich op verschillende manieren uiten, zoals in anorexia of boulimia. Bij beide eetstoornissen is er sprake van obsessief gedrag ten aanzien van het eten. De wens om sterk te vermageren komt voor bij anorexia en kinderen zullen er alles aan doen om zo weinig mogelijk te eten en zo veel mogelijk af te vallen. Bij de eetstoornis boulimia kenmerkt het gedrag zich door dwangmatige eetbuien in combinatie met het onder controle willen houden van het gewicht. Braken, overmatig gaan sporten en het gebruik van laxeermiddelen komt bij beide eetstoornissen bij kinderen voor.

Behandeling eetstoornissen bij kinderen

Als er sprake is van eetstoornissen bij kinderen, dan gaat dit vaak niet vanzelf over. Het is dan ook geen fase, waarin kinderen verkeren, maar een ziekte, die voor behandeling in aanmerking komt. Slechts een beperkt deel van de kinderen zal tot inkeer komen door gesprekken met de ouders. Een groter deel van de kinderen zal zich bij de aanwezigheid van eetstoornissen niet door ouders of omgeving laten beïnvloeden. Dat is geen onwil van een kind, maar onmacht. Eetstoornissen kunnen bij kinderen op uiteenlopende manieren worden behandeld, afhankelijk van de ernst en gevolgen van de eetstoornis. Kinderen met eetstoornissen kunnen bijvoorbeeld een dagbehandeling volgen, maar ook worden opgenomen in een kliniek. Een bezoek aan de huisarts met uw kind kan een eerste stap zijn om voor een behandeling in aanmerking te komen. Ook bij kinderen met eetstoornissen komt het voor dat een gedwongen opname in een ziekenhuis noodzakelijk is om overlijden als gevolg van uithongering en uitdroging te voorkomen.

afbeelding van Anoniem

Stichting-JIJ geeft advies en informatie aan ouders (en naasten). Ook is een contactgroep voor naasten

Onder begeleiding van een ervaringsdeskundige (moeder en begeleidster) is het mogelijk om ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen en desgewenst advies te krijgen. De groep is maandelijks en dan kan er worden ingestroomd.

Meer informatie is te vinden op de site van Stichting-JIJ


afbeelding van Anoniem

Meer gerichte informatie over dit onderwerp is o.a. te vinden op Eetstoornisvrij.nl